Στη σκιά του Dubai – Η ανάπλαση του Ελληνικού

Η αφορμή για να γραφτεί αυτό το άρθρο ήταν το βίντεο της LAMDA Development HELLINIKON PROJECT: A new era - A new living standard που στην ελληνική μετάφραση του τίτλου προστίθεται το "...για την Ελλάδα" αποκαλύπτοντας από την αρχή τις προπογανδιστικές του προθέσεις (ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Μια νέα εποχή για την Ελλάδα - Ένας νέος τρόπος να ζεις). Στο διάρκειας 2:42 βίντεο παρελαύνουν η Ακρόπολη, οι Εύζωνοι, οι παραλίες και τα ηλιοβασιλέματα, οι γνωστές δηλαδή εικόνες που έχουν μετατρέψει από καιρό το "Λίκνον του Πολιτισμού" σε τουριστικό γραφείο. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι σύγχρονες υποδομές, κληρονομιά κυρίως των Ολυμπιακών Αγώνων, που έφεραν τη γνωστή "ευμάρεια" στον τόπο, όπως είχαν υποσχεθεί τότε τα ανάλογα βίντεο. Τέλος, εμφανίζονται ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες του μελλοντικού Ελληνικού, με ουρανοξύστες, ξενοδοχεία, μαρίνες, εστιατόρια, ενυδρεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, λίμνες και... και... και... " Ένα όραμα για ένα νέο τρόπο ζωής!" όπως υπόσχεται αγγλόφωνα και ηδονιστικά ο αφηγητής - με ελληνικούς υπότιτλους για τους ιθαγενείς. Όλα παραπέμπουν σε ένα ελληνικό Dubai! (video)

Dubai! Η λέξη που είναι ταυτόσημη με την υψηλής τεχνολογίας πολυτέλεια και χλιδή!
Γρήγορα στη Wikipedia να δούμε πώς θα γίνει το Ελληνικό.

Dubai… Emirates… ουρανοξύστες... τεχνητά νησιά... μπλα... μπλα... μπλα...
Δημογραφικά στοιχεία (2009)... ΕΚΠΛΗΞΗ!
Πληθυσμός: 1.771.000
Άνδρες:       1.370.000
Γυναίκες:       401.000      (Wikipedia-Dubai-Demographics)
Αδύνατο! Σε όλα τα μέρη του κόσμου η αναλογία των δύο φύλων είναι περίπου 50:50.
Τυπογραφικό λάθος; Αναζήτηση...
Δημογραφικά στοιχεία (2012) ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ!
Πληθυσμός: 2.213.845
Άνδρες:       1.677.330
Γυναίκες:       536.515      (Population by Sex - Emirate of Dubai) (Dubai Statistics Center)
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και περιέργεια. Σε σελίδα του πολύ κατατοπιστικού ιστοτόπου Dubai Statistics Center, υπάρχει χάρτης με τα πληθυσμιακά στοιχεία του Εμιράτου του Dubai ανά περιοχή και κοινότητα. Εδώ βρήκαμε την άκρη του νήματος! Κλικάροντας στις διάφορες περιοχές συναντήσαμε κοινότητες με τη φυσιολογική αναλογία ανδρών - γυναικών, αλλά και περιοχές με εξωπραγματική απόκλιση υπέρ του ανδρικού πληθυσμού. Παραδείγματα:
Κοινότητα JABAL ALI
Άνδρες:   108.885
Γυναίκες:      282
Κοινότητα MUHAISANAH
Άνδρες:   163.160
Γυναίκες:         51
Κοινότητα DUBAI INVESTMENT
Άνδρες:    19.254
Γυναίκες:        84      (Dubai population estimate by communities 2012)
Και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Τί σημαίνει αυτή η δυσαναλογία; Πώς και γιατί υπάρχουν αυτές οι ανδροκρατούμενες κοινότητες στο Dubai;
Ακολουθώντας τη διαδρομή Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα – Πληθυσμός - Μετανάστευση - Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακαλύψαμε την ύπαρξη μιας μορφής εργατών - μεταναστών που χαρακτηρίζονται ως "υπερχρεωμένοι (debt-ridden) μισθωμένοι υπάλληλοι - υπηρέτες - είλωτες (Indentured servants)". Οι εργάτες αυτοί υπογράφουν πολυετή συμβόλαια εργασίας ως εγγύηση της αποπληρωμής των χρεών τους, γνωστά από την εποχή του Σόλωνα στην αρχαία Ελλάδα, αλλά κυρίως από την εποχή του αποικισμού της Αμερικής, και παγιδεύονται σε μια εργασιακή σχέση που ονομάζεται "Δουλεία Χρέους" (debt bondage. debt slavery). Αυτού του είδους εργάτες - μετανάστες, που ανέκαθεν αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πηγή φθηνού εργατικού δυναμικού για τις χειρότερες μορφές και τις δυσκολότερες συνθήκες εργασίας, κατοικούν σε συνοικισμούς - στρατόπεδα στο Dubai και δημιουργούν αυτή τη δημογραφική ανωμαλία. Περισσότεροι από 1.000.000 άνδρες, Ινδοί, Πακιστανοί, Ιρανοί, Φιλιππινέζοι, Σομαλοί, φτωχοί και χρεωμένοι, με κατασχεμένα τα διαβατήριά τους, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, και ψυχολογικά καταρρακωμένοι, αποτελούν το εργατικό δυναμικό του Dubai. Άνδρες σκλάβοι και γυναίκες πόρνες. Πόρνες πολυτελείας για τους πελάτες του Εμιράτου και πόρνες δεύτερης διαλογής για τους σκλάβους.
(United Arab Emirates - Human rights - Labour force of the United Arab Emirates
(Φωτογραφία: Dubai - Το ξενοδοχείο Burj Al Arab σε καλλιτεχνική απόδοση. All rights reserved by AnMo)

Το abc News, μετά από έρευνα, περιγράφει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στο Dubai σε άρθρο του με τίτλο "Η σκοτεινή πλευρά της οικιστικής έκρηξης του Dubai":
"Πολλοί εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, συνθήκες που καταλήγουν σε ασθένειες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε θάνατο. Οι εργαζόμενοι ζουν σε πολυσύχναστα στρατόπεδα, με οκτώ ή περισσότερα άτομα να μοιράζονται ένα μικρό δωμάτιο......... ο μέσος μετανάστης εργαζόμενος λαμβάνει μισθό περίπου 175 δολάρια το μήνα. Δεν υπάρχει κατώτατος μισθός στο Dubai, και κάποιοι εργαζόμενοι κερδίζουν μόλις 8 δολάρια ημερησίως......... Ζουν μέσα στο φόβο και το υπερβολικό άγχος, είπε η Sarah Leah Whitson της Human Rights Watch, προσθέτοντας ότι ορισμένοι εργαζόμενοι αυτοκτονούν από την απελπισία."
(Dark Side of Dubai’s Boomtown – 2006)
Η The Washington Post γράφει το 2007:
Η σκοτεινή πλευρά οποιουδήποτε πράγματος λάμπει στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι η μεγάλη διαφορά πλούτου ανάμεσα σε εκείνους που κατέχουν τα κτίρια και σε εκείνους που τα κατασκεύασαν.
(Behind Dubai's Can-Do Spirit: Must-Do 'Indentured Servitude - 2007)
Στη The Guardian, τέσσερα χρόνια αργότερα η δημοσιογράφος Tanya Gold σε άρθρο της, μετα από ένα ταξίδι της στο Dubai, αναφέρει μεταξύ άλλων:
Το Dubai, όπως και τα υπόλοιπα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι ένα κατασταλτικό κράτος, που κρύβεται πίσω από τη θρησκευτική ευλάβεια και τη φοβερή λέξη: Λάμψη........... Πρόκειται για μια αυταρχική ολιγαρχία............ Δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, απλώς αυτο-λογοκρισία. Προσβολή της βασιλικής οικογένειας, ή της σημαίας, ή ακόμα και της αρχιτεκτονικής, επισύρει ποινή φυλάκισης. Τα πάντα επισύρουν ποινή φυλάκισης στο Dubai, εκτός από τη συμμόρφωση και τα ανέμελα ψώνια στα εμπορικά κέντρα........... Μη τολμήσεις να είσαι ομοφυλόφιλος, ή μοιχός, ή δημοκράτης στο Dubai. Η ομοφυλοφιλία θα σε βάλει μέχρι και 10 χρόνια στη φυλακή........... Και ποιός έχτισε αυτή την πόλη στην έρημο;........... Οι μισθωμένοι υπηρέτες, δηλαδή, σκλάβοι........... ζουν 10 σε ένα δωμάτιο και εργάζονται στη φοβερή ζέστη........... Δεν μπορούν να αλλάξουν θέσεις εργασίας........... δεν μπορούν να απεργήσουν. Όσοι το κάνουν αντιμετωπίζουν τη βία ή την απέλαση. Πέρυσι 113 Ινδοί αυτοκτόνησαν στο Dubai, ένας κάθε τρεις ημέρες........... Το Dubai είναι ένα μέρος φρίκης όπου ο φονταμενταλισμός συναντά τον υπερ-καπιταλισμό.
(Why Dubai? - Tanya Gold - The Guardian - 2011)
Για να δοθεί ένα τέλος στις δεκάδες αναφορές σε αυτό το σενάριο φρίκης και τρόμου, παραθέτουμε την πρώτη παράγραφο έρευνας του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, που αναδημοσιεύτηκε και από άλλα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ καθώς και από ιστοτόπους πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου, με τον τίτλο "Πόλη του Χρυσού, Πόλη των Σκλάβων: Δουλεία και Μισθωμένη Ειλωτεία στο Dubai - 2013".
Στις τελευταίες δύο δεκαετίες, η πόλη του Dubai έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη, που κατέστη δυνατή από τις δυναμικές ξένες επενδύσεις και την ισχυρή τουριστική βιομηχανία. Ωστόσο, κάτω από τη γυαλιστερή όψη της πόλης βρίσκονται τα θεμέλια των εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κυρίως η δουλεία. Δουλεία κατά κύριο λόγο παρουσιάζεται στον κλάδο των κατασκευών, που ενεργοποιείται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων μεταναστών στις κατασκευές. Επιπλέον, πολλά μέλη της πλούσιας ελίτ χειραγωγούν τις διαδικασίες μετανάστευσης προκειμένου να κρατούν γυναίκες μετανάστριες στο προσωπικό τους, ως οικιακές βοηθούς, και να τους επιβάλλουν μια ζωή μισθωμένης δουλείας και σκλαβιάς. Το εμπόριο του σεξ είναι επίσης διαδεδομένο στο Dubai, καθώς πολλές γυναίκες διακινούνται από όλο τον κόσμο προς την πόλη για να χρησιμεύσουν ως πόρνες για τους επιχειρηματίες πελάτες. Επιπλέον, πολλές γυναίκες φτάνουν εκεί με τη θέλησή τους, με την υπογραφή συμβάσεων, για να γίνουν οικιακές βοηθοί ή για να εργαστούν σε επιχειρήσεις στο Dubai, με μόνο αποτέλεσμα να κατασχεθούν τα διαβατήρια τους από τους εργοδότες και να εξαναγκαστούν να εργαστούν ως πόρνες.
(Nicholas Cooper,University of New Mexicο - City of Gold, City of Slaves: Slavery and Indentured Servitude in Dubai - 2013)
Και ακολουθεί πολυσέλιδη έρευνα απείρου κάλλους!

Έτσι χτίζονται τα Dubai, έτσι λειτουργούν! Και η υπέρμαχη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δύση βλέπει τις παραβιάσεις τους μόνο στις περιοχές των οικονομικών και πολιτικών αντιπάλων της. Οι βασιλείς κάνουν βόλτες με τους Άραβες συναδέλφους τους, οι κυβερνήσεις κάνουν στρατηγικές συμμαχίες μαζί τους, οι επιχειρηματίες κάνουν μπίζνες, τα πανεπιστήμια και τα μουσεία κάνουν παραρτήματα (Sorbonne, New York University, Louvre, Gaggenheim), οι ροκ σταρ κάνουν τουρνέ και οι ολιγόμυαλοι πολίτες κάνουν διακοπές στο Dubai, στο Abu Dhabi και το Bahrain και προσπαθούν να τους μοιάσουν!

Όσο για το Hellinikon – Dubai… Το οικόπεδο είναι εκεί, τα μεροκάματα και οι μισθοί μειώθηκαν (βολικό θα ήταν να μειωθούν κι άλλο), η ανεργία ανθεί, η υπερχρέωση βρίσκεται σε καλά επίπεδα, ορδές μεταναστών προς εκμετάλλευση υπάρχουν, πορνεία και διακίνηση (trafficking) γυναικών γίνεται... Όλα είναι έτοιμα!
Επιπλέον, όπως τονίζει η παρουσίαση που μας οδήγησε σε αυτή την παραδείσια περιπλάνηση, θα είναι "ανοιχτό για το κοινό", δήλωση που υπονοεί πως θα μπορούσε και να μην είναι!

Το Ελληνικό θα το εκμεταλλευτούν οι επενδυτές και οι εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή και τη λειτουργεία του, θα επωφεληθούν από αυτό όσοι βρίσκονται ή θα βρεθούν στις επίκαιρες θέσεις, και θα το απολαύσουν οι ξένες και οι εγχώριες βολεμένες ελίτ. Από τους υπόλοιπους μόνο οι εργάτες και οι υπάλληλοι θα το δούν απο κοντά, οι τυχεροί δηλαδή κάτοχοι της νέας λαϊκής αξίας που λέγεται "Θέση Εργασίας κι ό,τι να ’ναι".

Όλοι οι άλλοι... μια βόλτα στο πάρκο όσο θα είναι "ανοιχτό για το κοινό".

Πηγή: AnMo
(Φωτογραφίες: Το αεροδρόμιο του Ελληνικού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν είχε παραχωρηθεί ως χώρος στάθμευσης εισαγόμενων αυτοκινήτων.All rights reserved by AnMo)

Επιστροφή στα Άρθρα >>>